Konzultant a garant léčby
prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. MBA

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

27. 9. 2022 Davies

Please do you accept international patients?

Odpověď ordinace

Yes we do accept international patients.

If you want our care, please write the message to the email adres: info@diabetologiepraha4.cz

MUDr. Dagmar Bartášková

6. 10. 2022 PETR FOHNAL

Petr Dohnal Dobrý den chci se vás zeptat mám zvýšený cukr 6,7 to bych měl brát prášky nebo mám cukrovku nebo jak to je

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

jednorázová hodnota glykémie 6,7mmol/l ještě nesvědčí o diabetu. Může se jednat o tzv. prediabetes (informace o prediabetu např. https://www.cukrovka.cz/?q=prediabetes), ale může již jít o cukrovku. K tomu, abyste měl jasno, se dodělává tzv. oGTT (tedy zátěžový test glukózou), který podle hodnot glykémie nalačno a ve 2 hodině po vypití sladkého roztoku rozhodne, zda-li se již jedná o cukrovku či ne. K posouzení toho, zda již potřebujete léky je nutné vyhodnotit další parametry (hodnotu HbA1C, krevní tuky, celkový stav, věk, přidružené nemoci).

Závěrem: doporučuji Vám konzultaci s Vaším praktickým lékařem, který podle dalších výsledků může doporučit léčbu, podle jedné hodnoty glykémie se o léčbě nerozhodujeme.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

5. 10. 2022 Petra K.

Dobry den,

Chtela bych se zeptat ohledne tehotenstvi a uzivani leku Ozempic 1. Tento lek uzivam z duvodu nadvahy, nicmene se chci zeptat, co v pripade tehotenstvi. V letaku jsem se docetla, ze okamzite lecbu prerusit, coz je logicke. Zaroven ale, ze neni doporucovan tehotnym a pri planovanem tehotenstvi vynechat alespon 2 mesice predem, coz se nestalo, jelikoz se nejedna o planovane tehotenstvi. Muze lecba ozempicem nejak narusit vyvoj ditete v prvni fazi vyvoje, nebo je ooravdu lepsi 2 mesice vyckat? S gynekolozkou samozrejme proberu, nicmene bych rada znala nazor i Vas. Dekuji za odpoved

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud plánujete těhotenství, je lepší, když v těle nejsou žádné zbytky léků. Proto se doporučují 2 měsíce léky vysadit.
Lék Ozempic nebyl kontrolovaně podáván těhotným ženám, proto Vám přesně nemůžeme odhadnout, co by mohl způsobit. Nejsou známy informace o jeho možném tzv. teratogenním vlivu (tedy to, že by určitě způsoboval závažné vývojové vady), ale informací a žen, které jej užívaly v těhotenství je velmi málo.

Proto rada zní: těhotenství raději plánujte a lék vysaďte. Pokud již těhotná jste, není užívání léku důvodem k přerušení gravidity, ale budete podrobněji sledována s ohledem na kontrolu možných vývojových vad.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 10. 2022 Stáňa

Dobrý den, delší dobu mi je dost špatně, pořád jsem to dávala za vinu zablokované kr.páteři ale po dnešním zapůjčení glukometru to asi tak nebude. První měření bylo 1,1 mmol/l. Po užití 2x hr.cukru po 30 min měření 1,3 mmol/l. To už asi není nejlepší hodnota. Musím hned na krev nebo si dokážu zvednout cukr sama?a čím? Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

to jsou hodně nízká čísla. Zvýšit cukr můžete přísunem minimálně 20-40g cukrů (tedy alespoň 6 tbl. hroznového cukru, alespoň 2 dc džusu). Pokud užíváte léky na cukrovku, je potřeba změnit jejich dávkování. Po poradě s Vaším lékařem. Pokud se na cukrovku neléčíte, je potřeba stav konzultovat s Vaším praktickým lékařem a dovyšetřit metabolizmus cukru.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

30. 9. 2022 Láďa Botlo

Dobrý večer jsem diabetik 2 stupeň chtěl jsem se zeptat na týdení inzulín a jestli takový existuje děkuji za odpověď a přeji vám příjemný večer Láďa

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

inzulín, který se aplikuje 1x týdně je v současné době ve vývoji. Probíhají klinické studie a jsou velmi nadějné, inzulín dobře funguje. Je předpoklad že v průběhu 1-3 let bude k dispozici.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 9. 2022 JIří Mastil

Dobrý den, při běžné prohlídce u praktického lékaře mi v krvi naměřili glykémii 5,7 nmol/l, což už je v pásmi prediabetes (5,6-6,9). na internetu jsme sinašel doporučení, jak mám předcházet blížícímu s evzniku cukrovky. V lékárně jsem si koupil sadu na testování cukru v moči (gluko phan). Ale několika testy jsem naměřil vždy nulové hodnoty. Nevím jak si to vysvětlit. Mám cukrovku v rodině a nechci situaci podcenit. Prosím o radu, jak mám ověřit, jak na otm skutečně jsem. Děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, 5,7mmol/l je lehce nad normou. O prediabetu je mnoho informací, např: https://www.cukrovka.cz/
Jak sám říkáte, je důležité stav nepodcenit. Již v této fázi doporučujeme stravu racionální, pokud máte nadváhu, tak zhubnout cca 10% váhy, zkusit se hýbat (3x týdně hodina, např. chůze).

Kontroly vývoje glykémie Vám ale nedoporučuji provádět testem moči, protože do moče se obvykle cukr dostává až když je v krvi nad 8,0mmol/l a hodnoty jsou nepřesné. Proto si raději kupte glukometr a sledujte vývoj glykémie v krvi. Vaše cíle jsou nalačno 5-5,5. Při vzestupu nad 7,0mmol/l obvykle zahajujeme léčbu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

26. 9. 2022 Miluše

Dobrý den. Paní doktorko asi jsem se špatně vyjádřila ale je mi 45 let nejsem těhotná jen jsem to špatně napsala. Myslela jsem 7.měsic jako červenec že mi byl zjištěn prediabetes.

Odpověď ordinace

dobrý den, 

pokud nejste těhotná, řešila bych Vás pochopitelně jinak :-)

Metformin se doporučuje podávat v maximální dávce, kterou tělo tolerujete. Zkuste užívat Metformin s prodlouženým uvolňováním například Glucophaxe XR (toto je originální preparát s nejmenším rizikem vzniku nežádoucích účinků typu zažívacích potíží). Dávku bych postupně navyšovala 500mg 1x denně, s navyšováním + 1 tbl po 14 dnech. Tedy 0-0-1, po 14 dnech 1-0-1, po 14 dnech 1-0-2, užívat během jídla. Obvykle podáváme 1,5 až 2g denně. Pokud Vám po něm nebude dobře, užívejte maximální tolerovanou dávku (třeba jen 1 nebo 2 tbl denně). Dle výsledků glykémie se poté přidávají další léky do kombinace.

K inzulínu obvykle při takto nízkých glykémiích (5,6-6,2) nesaháme. Je ale možné, že Vaše tělo vyrábí málo inzulínu, a proto jej Vám lékařka doporučila. To se dá zjistit z laboratoře. Máte totiž nízkou váhu a zde často vídám nižší produkci inzulínu slinivkou.

Závěrem: vyzkoušejte tedy léčbu Metforminem (Glucophage), pokud nebude uspokojivá kompenzace, zkontrolujte v laboratoři produkci inzulínu a dle výsledků Vám lékař upraví terapii. Ať již kombinace léků nebo inzulínu cílové hodnoty nalačno jsou 5-6,5mmol/l, po jídle do 8-9.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 9. 2022 Magda

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, měla jsem cukr nalačno při odběrech dvakrát v hodnotě kolem 7, tedy 7 a 7.3. Podle toho, co jsem četla, mi už neměl při těchto hodnotách být proveden test OGTT, ale proveden byl, s výsledky 7.0 nalačno a 7.2 po 120 minutách. Beru psychiatrické léky, 1 antipsychotikum a 1 antidepresivum. Při kontrolních odběrech jsem už měla hodnotu nalačno v pořádku 5. 1 a "dlouhý cukr" 37. Bylo mi řečeno, že o diabetes nejde, nicméně nyní mám přes týden virózu a cukr mi povyskočil kromě 8 dokonce na 10 nalačno (mám domácí glukometr). Nechápu, co to znamená, jednak ty hodnoty OGTT kontra 7 nalačno, jednak vysoké hodnoty při viróze. Mohla bych se na to zeptat? Děkuji moc.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

o cukrovku se jedná pokud:

1. je dvakrát po sobě nalačno cukru vyšší nebo roven 7

nebo

2. je ve 2 hodině oGTT glykémie nad 11,1mmol/l

Tedy ano, oGTT jste již nemusela podstupovat, jedná se o diabetes. Dle výsledků je na počátku a je velmi dobře kompenzován.
To rovněž vysvětluje, proč Vám glykémie při viróze vyskočily. Je to jev velmi častý u diabetiků. Nemoc (ať již chřipka, úraz nebo stres) zhoršují citlivost těla na inzulín. Zdravé tělo dokáže hodnoty normalizovat, tam kde je nějaká porucha metabolizmu cukrů, může dojít k vzestupu glykémie, který se většinou po nemoci opět vrací na původní hodnoty.

Doporučení tedy zní: začněte se stravovat racionálně, omezte příjem volných cukrů. Zařaďte do svého programu pohyb. Nepíšete kolik vážíte, ale váš BMI by měl být 24-28kg/m2. Kontrola glykémie za půl roku.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 9. 2022 Jana

Dobry den zítra mam jít na OGTT ale beru penicilin. Zkresluje to ty testy nebo ne?

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

ano, nemoc by mohla výsledky ovlivnit. Doporučuji odložit a jít na testy, až budete zdravotně v pořádku.


S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 9. 2022 Miluše

Dobrý den mám prosbu. V 7 měsíci mi byl zjištěn prediab. Paní doktorka mi nasadila mulado večer po měsíci mi přidala stadamet. Na další kontrole kdy mám cukr na lačno od 5.6 do 6.2 oběd do 8 někdy i míň a večer do 7 má tělesná vaha byla 58kg paní doktorka mi nasadila inzulin vydržela jsem týden kdy má tělesná vaha spadla na 51kg.Po domluvě s nemocnici jsem inzulin vysadila a zůstala zpátky na tabletách. Prosím o radu protože mi všichni říkají že je to s prominutím hloupost takové hodnoty řešit inzulinem. Teď vážím aspoň 54kg mám jen stadamet ráno a večer, ale po jídle mám pocit hladu a jako bych měla knedlik v krku.Prosim o radu.Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud u Vás došlo ke zvýšení hodnot glykémie v těhotenství, jedná se o těhotenskou cukrovku. Říkáte, že v 7 měsíci jste dostala Mulado, poté Stadamet. V obou lécích je obsažena účinná látka metformin, která zlepšuje citlivost těla na inzulín. Citlivost je v průběhu těhotenství totiž zhoršena s maximem od 26. až 28 týdne. Pokud nestačí tablety, a hodnoty glykémie nalačno jsou opakovaně nad 5,3 až 5,5 zahajujeme léčbu inzulínem. Dávka inzulínu je taková, aby glykémie nalačno byly ideálně pod 5,1 ale alespoň pod 5,3mmol/l. Podle doporučení odborných společností, byl tedy postup správný. Během gravidity není nutné držet přísné diety, pro zdárný vývoj miminka se doporučuje alespoň 200g cukrů na den. Nevím proč jste tolik zhubla, možná jste se chtěla vyhnout inzulínu a držela přísnou dietu?

V praxi inzulín v léčbě těhotenské cukrovky často užíváme (je to až 10% všech těhotných). Inzulín je pro miminko neškodný, dokáže dobře zlepšit hladiny glykémie a maminka se může najíst tak, aby miminko mělo dostatek energie pro správný růst. Lék Stadamet často působí četné zažívací potíže typu tlaku  v břiše, může to být i ten knedlík v krku.  Na vašem místě bych se inzulínu nebránila. Je to opatření jak mít cukr do porodu pod kontrolou. Po porodu se léčba inzulínem ukončuje.

Více např. na: www.tehotenskacukrovka.cz

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková