Konzultant a garant léčby
prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. MBA

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

29. 3. 2022 Gabriela

Dobrý den,
prosím o radu, zda se nejak znepokojovat ci dále řešit výsledky štítné žlázy v 6.tydnu těhotenství TSH 3.16 a ft4 10.6, gynekolog výsledky vyhodnotil, ze jsou v pořádku a již jsem v 16.tydnu a na žádné další odbery jak se vyvíjí hladina tsh a ft4 nesleduje. Prosím tedy o názor, zda mam nějak dále řešit nebo ne, jen pro doplnění tak užívám celé těhotenství vitaminy femibion 1 a a nyní již femibion 2 s jodem. Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobry den,

hladina hormonu byla v normě, užívejte pravidelně femibion. Další kontrola hormonu již není nutná.

S pozdravem

MUDr. František Loos

24. 3. 2022 LM

Jsem diabetik , mam lupenku a ze stresu se mi udelala cukrovka nejdrive sem mel vzdy velmi vysoky cukr cca okolo 18 a nejvice sem mel 30, leky jsem mel diaben bohuzel mi po nich nebylo dobre vysadil jsem je . Cca 8 -10 mesicu trpim na kolisani cukru mezi velmi nizkym a vysokym cukrem. V zari 2021 se mi stalo ze sem mel cukr cca pod 3 a spadl za volantem do hypoglykemickeho zachvatu , byl jsem v bezvedomi pomocil jsem se mel sem prujem a pozvracel jsem se . Byl jsem prevezen do FN brno ale bohuzel sem dostal jen kapacku lekarce na diabetologii sem predal lekarskou zpravu a trvdila mi ze cukrovku nemam pritom ji mam asi 5-6 let . Pred mesicem jsem mel opet hypoglykemicky zachvat byl v bezvedomi a pomocil se a od te doby mi tecou neustale sliny . Byl jsem na ct mozku a vse v poradku. Moje diabeticka mi doposud nenasadila zadne leky , je mi kazdym dnem hur a hur je mi spatne mam neustale nizky tlak citim tlak i v ocich , nedokazu se ani soustredit . Byl jsem upozornen na zanet nebo nezhoubny nador na slinivce , byl jsem na CT bricha a nic mi nenasli ale me stavy jsou jotsi a horsi a nemam zacne leky .

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

pokud dobře chápu Váš dotaz, tak jste měl opakovaně záchvaty hypoglykémie spojené s bezvědomím a to přesto, že neužíváte žádné léky na snížení cukru.
Pokud tomu tak je, doporučovala bych Vám vyšetření v diabetologickém centru FN Karlovo náměstí, kde se specializují na hledání příčin hypoglykémie.

Budete-li mít zájem, kontaktujte nás na info@diabetologiepraha4.cz

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 3. 2022 Kroutilík Fr.

Narazil jsem na reklamu na produkt GLUCOBALANC,ale nějaké objektivní vyjádření uživatelů jsem na webu nenašel.Sám jsem diabetik s cukr. 2.st.a užívám lék SIOFOR 1000 mg ( 1 -1/2 - 1 ),ale přesto mi cukr po jídle ulítává přes 11.Máte nějaké zkušenosti s přípravkem Glucobalanc a pokud jsou kladné,lze ho kombinovat s už užívaným lékem.Nechci naletět podvodníkům a zbytečně vyhazovat peníze.Moje diabetoložka o tomhle přípravku neví,tak se obracím s dotazem na vás. Děkuji

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Glucobalanc patří do široké skupiny potravinových doplňků, které nabízejí snížení glykémie, tuků a další pozitiva. Podle výpisu z příbalového letáku obsahuje dvě účinné látky:

1. Extrakt z bílé moruše  – přísada bohatá na riboflavin, látku s antidiabetickými vlastnostmi, zlepšuje glykolýzu, oxidaci jednoduchých cukrů s postupným a kumulativním uvolňováním energie. Je také bohatý na antioxidanty, vitamíny, mikroelementy a organické kyseliny, které zlepšují vstřebávání vitamínů.

2. Skořice  – skořice je velmi bohatá na antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy, snižuje hladinu glukózy, triglyceridů a cholesterolu, pomáhá při ředění krve a zvyšuje hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou, kontroluje zánětlivé procesy způsobené cukrovkou.

Potravinové doplňky nemají vědecky podložený a prokázaný účinek. Na druhou stranu jsou obvykle bez možných nežádoucích účinků. Neslibujte si, že po užívání jakéhokoliv doplňku, který informuje o možném snížení glykémie dojde ke zlepšení kompenzace diabetu, snížení hladiny cholesterolu a že toho snížení bude trvalé.  

Ve své praxi diabetologa jsem zažila řadu pacientů, kteří zkoušeli různé typy potravinových doplňků ať již na snížení glykémie či tuků, ale bez valného efektu. Konkrétní přípravek Glucobalanc zatím nikdo z mých pacientů nezkoušel.

Pro zlepšení kompenzace diabetu vždy vede spolehlivě 1. dieta, 2. pohyb a 3. léky, které dostanete na předpis od diabetologa. Pokud nestačí ve Vašem případě Siofor, lékař Vám doporučí přídavnou medikaci.

Závěrem: pokud chcete přípravek Glucobalanc vyzkoušet, určitě můžete. Vyhodnoťte si pro sebe efekt za 3 měsíce. V léčbě cukrovky je ale zásadní dieta, pohyb, popř. léky, které vedou ke snížení glykémie k cílovým hodnotám, tedy po jídle kolem 7-9mmol/l.
Pokud nedojde ke zlepšení, doporučuji úpravu léčby léky na předpis.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 3. 2022 anonymní

Dobrý den,
poslední dny mi občas nebývá zcela dobře. Náhle se mi začne hůře dýchat, je mi zima, jsem unavená, bolí mě hlava a mám lehký třes. Po jídle se to vždy zlepší. Včera mi opět bylo zle, najedla jsem se, zlepšilo se to, ale nebylo mi stále zcela dobře. Změřila jsem si u kamarádky cca 3h. po jídle (ve večerních hodinách) cukr a měla jsem 3,2 mmol/l. Ráno na lačno jsem měla 4,0 mmol/l. Četla jsem, že jsou to hraniční hodnoty. Tak se chci zeptat, zda se to mám snažit koordinovat nějak stravou nebo to mám řešit s lékařkou.

Jsem obézní, ale i přesto sportovně celkem aktivní. Pravdou ovšem je, že dost často nemám čas na jídlo, a už vůbec ne na nějakou pravidelnost. Jsem vegetarianka již několik let (cca 10).

Předem Vám velice děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

podle příznaků i podle měření u Vás dochází k poklesu krevního cukru (tzv. hypoglykémii). Ve své praxi občas vidím pacienty, u kterých je slinivka aktivnější a špatně reguluje hladinu krevního cukru. Ten se totiž do oběhu dostává se zásob v játrech a také z potravy. V první fázi bych Vám doporučila pravidelnost ve stravě tedy alespoň 3 jídla denně. V každém by měl být tzv. polysacharid (tedy tmavý chléb, luštěniny, brambory, těstoviny, rýže). Je to proto, že cukr se z nich do oběhu pomalu uvolňuje a předchází tak poklesu glykémie, po kterém Vám není dobře.

Pokud ani toto opatření nebude fungovat, nechte si udělat vyšetření u Vašeho lékaře.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 3. 2022 Sida

Dobrý den, jsem diabetikII. typu. U žívám již v pořadí 3.druh léku, ale léky mi dělají hypoglykemie/ dnes jsem měla nalačno 1,3 a za 2 hod. po snídani 4,3 - nyní užívám JANUVIU, ale to jsou potahované tablety, nemají se půlit. Co by se stalo, kdybych je půlila ? Děkuji Sida

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

tablety Januvia jsou léky, které snižují hladinu krevního cukru jen velmi mírně. V okamžiku dosažení normálních hodnot glykémie se jejich efekt snižuje. Riziko vzniku hypoglykémie s tímto lékem je velmi malé. Proto se nepůlí. Běžná dávka je 1 tbl denně. V případě nejistoty a obavy z hypoglykémie můžete zkusit 1 tbl ob den.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

3. 3. 2022 Katka

Dobrý den, mám po porodu vyšší váhu, a tak mi lékař napsal Ozempic. Při čtení příbalového letáku mě trochu zaskočilo, že je primárně předepisován diabetikům, což nejsem. I BMI mám ještě v normě, a tak mě zajímá, zda je pro mě na hubnutí vhodný. Žádné jiné léky neužívám a s ničím se neléčím. Nemůže docházet například k hypoglykemii? Pokud Ozempic užiji a objeví-li se nauzea jako častý negativní účinek, to budu například celý týden zvracet, dokud látka po tom týdnu "nevyprchá"? Děkuji mockrát za objasnění. Hezký den.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

lék Ozempic je opravdu primárně určen pro diabetiky. Je pro ně vyroben a schválen. Po jeho užití dochází ke snižování hladin cukru a k váhovému poklesu, což u většiny diabetiků v léčbě potřebujeme. Pokud potřebujeme hubnout pacienta bez cukrovky, lze rovněž užívat podobné typy léků, které se podávají v injekční podobě (jedná se ale o jinou molekulu Liraglutid, která se podává 1x denně). Lék Ozempic pojištovna nehradí, pokud nemáte cukrovku (to ale ani jiné léky na hubnutí). Pokud nemáte cukrovku Ozempic Vám neuškodí, neboť ovlivňuje krevní cukr, jen pokud je zvýšený, hypoglykémie u zdravého by vznikat neměly. Jak správně říkáte, pokud Vám po něm bude špatně, může to trvat několik dnů, než se lék z těla dostane. Většina pacientů si na potíže ale zvykne, a po několika týdnech (obvykle 2-4) mají již jen nechutenství, které spolu s dietou vede k váhovému poklesu.

Závěrem: rozhodnutí zda tento lék užívat je na Vás, jde mimo doporučení daná odbornými kontrolními úřady, ale v praxi se užívá a jeho užití by mělo vést k váhovému poklesu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 3. 2022 Libuše Šramková

Zkopírované hodnoty u lékařky, chce mi napsat léky. Je to nutné, Mám dosti nadváhu. / op. kyčle/ děkuji za odpověď. Šramková Libuše Most.Hezký denpatologické: B_Stř. objem trombocytů 11.6 fl (7.8 - 11.0), S_Kys. močová 352 µmol/l (140 - 350), S_Cholesterol 5.58 mmol/l (2.90 - 5.20), S_Cholesterol LDL 3.61 mmol/l (1.20 - 3.00), S_Glukóza 5.62 mmol/l (4.61 - 5.59), B_HBA1c 48.0 mmol/mol (20.0 - 42.0)

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

z Vašeho dotazu mi není jasné, na co Vám chce lékařka léky předepsat. Ale podle výsledků soudím, že na zvýšenou hladinu cholesterolu.
Hladina vašeho LDL cholesterolu je 3,6mmol/l, dále máte rovněž vyšší hladinu krevního cukru (HbA1C 48mmol/mol). Norma je zde do 42mmol/mol

Vyšší cukr bych ve Vašem případě ještě neléčila, ale rozhodně je na pořadu dne pohyb a dieta.
Zato hladina LDL cholesterolu je již k léčbě. Doporučené cílové hodnoty pro LDL pro osoby s poruchou metabolizmu cukru jsou pod 1,8mmol/l. Ze zkušeností vidím, že hodnoty LDL jen dietou a pohybem až ke té doporučené hladině 1,8mmol/l snížit nejdou. Proto se již v této fázi léčba doporučuje. Důvody proč léčit blíže viz: https://ocukrovce.cz/proc-lecit-vysoky-cholesterol-aneb-jak-predejit-infarktu-myokardu/

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

24. 2. 2022 Iva

Dobrý den, plánuji těhotenství a mam cukr cca 5,3 - ráno i 2 hodiny po jídle. Měřím 176cm, vážím 63kg, jsem hubená, 36let. Zhruba pul roku držím dietu, kterou cca 2x týdně porusim (např snim knedliky, bramburky..), jinak vynechavam psenici, oves, brambory, rýži, varenou zeleninu.. Jako prilohu mam tedy luštěniny, bataty, indianskou ryzi, zitne testoviny. Chleb si pecu sama 100% zitny. Ale jím tucne maso (kachna, vepřové), uzeniny, mléko, ovoce. Ale kachnu si dam napr s zitnymi testovinami bez zeli. Takto jsem snizila cukr z 6 na 5,3 za pul roku. Mam jiz nyni navštívit diabetologii, nebo mám vyčkat, az budu těhotná? Vyšší hladina cukru v minulosti byla myslím způsobena tím, že jsem měla dlouhodobě nevhodnou stravu (každý den velké množství sladkostí, bramburky, ryze, knedliky). Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

Vaše dieta je ukázková, je vidět že Vám prospívá. Hodnoty měřené na glukometru jsou v normálu pro netěhotnou. Proto nyní není třeba navštěvovat diabetologii, počkejte jak Vám dopadne zátěžový test (tzv. oGTT), který se provádí v těhotenství. Na diabetologii bych Vám v současném stavu doporučila pokud budete mít na glukometru opakovaně nad 6,5mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

23. 2. 2022 Luboš

Dobrý den, měl jsem dvakrát po sobě v průběhu posledního půl roku zvyseny cukr 6,0 mmol/ a pak 6,3 mmol/l (glykovaný hemoglobin 35 mmol/mol). Mám 180cm / 74kg. Nevím z čeho mohou být takto zvýšené hodnoty. Jediné mě napadá psychosomatika (dlouhodobý stres, úzkosti). Mám sedavé zaměstnání v kanceláři. Obvodní lékař mi zatím doporučil na dva měsíce diabetickou ditetu a pak krev zkontroluje znovu.
Děkuji za odpověď.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

s hraničními hodnotami krevního cukru se setkáváme velmi často. Potřebujeme rozlišit zda se již jedná o cukrovku nebo o tzv. prediabetes. Stres, zejména pokud trvá dlouho může zhoršovat citlivost na inzulín a vést k vzestupu cukru.

Za normální hodnoty glykémie nalačno považujeme do 5,5 mmol/l. Hodnoty 5,6-6,9 mmol/l jsou hraniční, jedná se o tzv. prediabetes. Je to stav, který předchází cukrovku. Pokud hladina glykémie nalačno přesáhne 7,0 mmol/l, již hovoříme o cukrovce. O cukrovku se také jedná, pokud při zátěžovém tzv. oGTT testu je hodnota ve 2. hodně nad 11 mmol/l. U řady pacientů se stav může upravit (zejména u těch, kteří jsou obézní či mají velmi špatný dietní režim). Někteří pacienti ale takto setrvávají léta, u jiných se rozvíjí cukrovka. Prediabetes je důvodem ke kontrole krevních tuků a krevního tlaku, protože prediabetes je mírně rizikový z hlediska urychlení aterosklerózy, a tedy i zužování cév. Lačná glykémie bývá u řady diabetiků první známka toho, že se rozvíjí porucha tolerance cukru. Během dne mohou být hodnoty v normálu.

Ve Vašem případě je určitě správná volba strava s omezením volných cukrů, tzv. racionální dieta. Pokud kontrolní glykémie nalačno v laboratoři bude opět mezi 6-6,9 mmol/l, doporučuji ještě provedení oGTT. To proto, abyste měl jistotu, zda se jedná o prediabetes, nebo již cukrovku. Podle výsledků se pak může zahájit léčba.


S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

22. 2. 2022 Hanka

Dobrý den,

je potřeba na diabetologii mít odeslání od PL nebo když pacient cítí nějaké příznaky, se může objednat rovnou, děkuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte laboratorně potvrzenou zvýšenou hodnotu cukru /glykémie/ nalačno, žádanku od PL nepotřebujete.

S pozdravem

Diabetologická ambulance