Konzultant a garant léčby
prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc. MBA

Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

6. 5. 2022 Safeera

Dobry den, je mi 18 let a vyvoj mych prsu se zastavil kolem 10roku a podle toho to i vypada. Zajimalo by mě, zda je mozno projit hormonalni terapii, abych mela alespon nejaka prsa (nemam ani A). Vychazim z predpokladu, ze pokud je hormonalni terapie ucinna u muzu, kteří si chtějí zmenit pohlaví, ze by to mohlo fungovat i u mne, kdyz jsem zena. Mockrat dekuji za radu, protože na operaci jit nechci, prestoze se citim vyrazne handicapovana.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

bohužel s léčbou estrogeny k zvětšení prsou nemáme v naší ambulanci zkušenosti, obraťte se prosím na specializovaná centra estetické medicíny.

S pozdravem

MUDr. František Loos

2. 5. 2022 Berta

Dobrý den,

nedávno mi moje obvodní lékařka objevila cukrovku, měla jsem hodnotu glukózy nalačno 12,8. O měsíc později jsem navštívila odborného diabetologa, ráno nalačno byla zaměřena hodnota 10,3. Byly mi předepsány léky Janumet 50/850 mg, 2 tablety denně.
První den ráno jsem si vzala 1 tabletu Janumetu. Poté jsem 2 hodiny dělala na zahradě. Hodinu a tři čtvrtě po obědě jsem si měřila glukózu v krvi a měla hodnotu 6,7, o 10 minut později pak 7,1.
Zdá se mi, že mi po tomto léku glukóza klesá moc rychle a mám strach, aby u mně při užívání 2 tablet Janumetu denně nenastala hypoglykémie a abych neskončila v nemocnici.

Děkuji Vám za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnoty, které jste naměřila na začátku diagnózy cukrovky tedy 10-12 již vyžadují léčbu. Lék Janumet funguje tak, že zlepšuje citlivost těla na Váš vlastní inzulín a tak snižuje hladinu glykémie. Jeho výhodou je, že když klesne hladina cukru do normálu, tak účinek léku klesá. Pokud po pohybu máte glykémii kolem 6-7 je to uspokojivá hladina glykémie a není třeba se obávat. Je velmi málo pravděpodobné, že by vznikla takzvaná hypoglykémie, tedy pokles cukru pod 3,9 mmol/l. Navíc i pokud by hypoglykémie vznikla (a pacienti jí často při jiném typu léčby mívají), tak rychlým příjmem cukru vrátíte cukr do normálních hladin a rozhodně nepotřebujete nemocnici.

Závěrem: Lék typu Janumet jen vyjímečně vede k hypoglykémii (pokles krevního cukru). Můžete jej bez obav užívat. Cukr si kontrolujte cca 2x týdně nebo při potížích. Uspokojivé hodnoty jsou nalačno 5-6, 2 hodiny po jídle 7-8 (9) mmol/l. Pokud by Vám cukr klesal pod 5,0 je možné se domluvit s lékařem na snížení dávky léků.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

29. 4. 2022 Martin Dubec

Dobrý den,pokud mi vyšel Glikovaný hemoglobím 40mmol,je potřeba ještě provézt test na glukózu.?Nebo má glikovaný hemoglobin přednost před testem OGT.Dekuji

Odpověď ordinace

Dobrý den,

parametr HbA1C pomáhá při diagnóze diabetu. O cukrovku se jedná pokud je HbA1C nad 48 mmol/mol. Hodnoty pod 38 mmol/mol svědčí o normálním metabolizmu cukru. Pokud jste někde mezi tedy 39-47mmol/mol (a to je Váš případ), může se jednat o tzv. prediabetes nebo již nastupující cukrovku. To rozhodne tzv. zátěžový test tedy oGTT. Ve Vašem případě bych doporučovala provedení oGTT, aby bylo jasné, jestli již léčit či ne.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

21. 4. 2022 anonymní

Dobrý den, jaký je,prosím, rozdíl mezi hypoglykemii a hypoglykemickym šokem? O co se jedná v případě glykemie 2,2?Děkuji za odpověď

Odpověď ordinace

Dobrý den,

o hypoglykemii mluvíme tehdy, pokud cukr klesne pod 3,9 mmol/l. Tělo na to upozorní příznaky. Bušení srdce, hlad, opocení, rozmazané vidění. Pokud v této fázi nedodáte tělu cukr, potíže se horší a může přijít porucha vědomí. To je již těžká hypoglykemie. Někdo jí může říkat hypoglykemický šok. Do 3,0 nejsou hypoglykemie vážné. Hodnota 2,2 je již vážnější. Je lépe ji předcházet aby se neopakovala.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

26. 4. 2022 Dubec Martin

Dobrý den.Věk 72 let,váha 68,výška 167. Můj Glikovaný hemoglobín 40, glukóza 6.1.Prosím může být hodnota i vyšší v mém věku?Moje hodnoty jsou raní 4.7 až 5.3. někdy 2h po jídle 8.3.,ale za dalších 20 min už v normě.Dekuji.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

hodnota nalačno 6,1 je lehce zvýšená, HbA1C 40mmol/mol je horní hranice normálu. Cukrovka může přijít v každém věku, ale u Vás se o cukrovku nyní nejedná. Tento stav nazýváme prediabetem. Je vhodné držet zdravou stravu, snažit se chodit na procházky a udržovat váhu. Tu máte v normálu. 1x za rok si nechte hladinu cukru zkontrolovat, protože se stav může přehoupnout do cukrovky a pak je již nutná léčba.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

20. 4. 2022 Jozefina Oulehlova

Dobrý den,prosím,mám dotaz ohledně uzlu na štítné zlaze.Na kontroly chodím už 2 roky cca.Mam za sebou 2 biopsie,obě s nediagnostickym výsledkem.Jenze uzel pořád roste,proto se bojím,že by časem mohl být uzel maligní. Mohli by jste mi poradit,jak mám dále postupovat?Děkuji za odpověď.Oulehlova

Odpověď ordinace

Dobrý den,

poraďte se se svým endokrinologem, který dle velikosti a rychlosti progrese uzlu Vás může odeslat k provedení operačního odstranění laloku s uvedeným uzlem, který bude posléze histologicky vyšetřen. Pokud uzel nedosahuje velkých rozměrů a nemá rizikové ultrazvukové markery, lze volit konzervativní postup a uzel pravidelně sledovat. 

S pozdravem

MUDr. František Loos

25. 4. 2022 Pavel

Dobrý den, mám dva dotazy. Užívám ozempic 5. týden. Dosud žádné nežádoucí účinky, kromě občasného bolení žaludku, když jsem to přehnal s jídlem. Zhubl jsem asi 4kg. Nyní bych měl zvýšit dávku na 0,5mg, jenže mám obavy, co to se mnou udělá. Jaké mají zkušenosti Vaši pacienti při navýšení? Nicméně mi přijde, že 0,25mg přestává fungovat a vrací se mi chutě, je zase těžké to ukocirovat. Myslíte, že zvýšení dávky pomůže?
Dále mě čeká operace v celkové narkoze. V letáku se žádná zmínka o kontraindikaci s anestezií nepíše, tak nevím, zda musím vysazovat? Popřípadě kdy bych měl přestat? Žádné jiné léky neužívám.
Děkuju.

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Ozempic je lék, který používáme v léčbě diabetu velmi rádi, protože ovlivňuje to, s čím bojuje řada pacientů. Tedy chuť k jídlu a to zejména na sladké. Výsledkem léčby bývá snížení hmotnosti, zlepšení hladiny cukru, tuků, snížení krevního tlaku. Navíc tento lék chrání do budoucna cévy před poškozením, je tedy velmi vhodný z více důvodů. Nežádoucí účinky v oblasti zažívání se projeví zejména pokud pacient nedodrží dietu (velké porce, tučné), Ozempic je tak výchovný pro zlepšení jídelních návyků.

Dávku obvykle zvyšujeme po měsíci nebo po 6. týdnech z 0,25 mg na 0,5mg, protože jak sám pozorujete 0,25mg má nižší účinek na ovlivnění chuti. Zkušenosti mých pacientů ukazují, že dávka 0,5mg je většinou dobře tolerována nebo si na ní pacienti během 4. týdnů zvyknou. Takže bych se nebála. Navýšení na 1mg bývá provázeno zažívacími potížemi častěji, je to ale velmi individuální a rozhodně doporučuji zkusit, protože od toho můžete očekávat nejvyšší váhový úbytek.

Otázka na celkovou anestezii: Ozempic není kontraindikován, takže jej můžete aplikovat v obvyklý den v týdnu. Pouze pokud by Vám aplikace vyšla na den operace, tak doporučuji injekci odložit po výkonu, až budete normálně jíst. Pokud se injekce o několik dnů posune, nevadí to, prostě pak budete aplikovat jiný den v týdnu.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

4. 4. 2022 Veronika Knob

Dobrý den,ještě jsem se prosím chtěla zeptat. Jak je to s užíváním kyseliny listové v těhotenství při gestacnim diabetu. Je potřeba nějak hlídat její příjem? Jím zdravě a užívám těhotenské vitamíny Femibion 2 a probiotika od třetího trimestru. Někde jsem něco o množství té kyseliny listové četla, ale nejsem si jistá.Děkuji moc!Veronika Knob

Odpověď ordinace

Dobry den, 

kyselinu listovou doporučujeme užívat zejména ženám s cukrovkou přítomnou již před těhotenstvím jako prevenci vývojových vad. V případě gestačního diabetu, který vzniká později, již není žádný vliv cukrovky na možné vývojové vady. Proto pokud jíte zdravou stravu a navíc užíváte vitamíny pro těhotné, není nutné kyselinu listovou přidávat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

14. 4. 2022 Marcela

Dobrý deň v roku 2019 som mala hodnotu cukru na lacno 6.9 mala som test so sladkym nápojom cukrovku nepotvrdil pribrala som však počas covid 8 kg bolelo ma na hrudi tak som bola na internom vyšetreni cukor 7.8 nalačno mám 45 rokov a 107 kg. Hrozne sa bojim ,že zomriem

Odpověď ordinace

Dobry den,

u řady pacientů se zvýšeny cukr změní v cukrovku. U vás k tomu prispěl Covid a váhový přírůstek. Teď se již jedná o cukrovku. To nelze změnit. Je důležité začít hned léčit aby nedošlo ke vzniku komplikací. Doporučuji Vám začit s dietou a pohybem. Zhubnout nějaké kilo. Cílem je cukr nalačno do 5.5 a po jídle do 8 až 9mmol/l. Kontrolujte si hodnoty glukometrem. Budete se cítit lepší a komplikace by neměly přijít. S léky a glukometrem Vám pomůže obvodní lékař nebo na diabetologii.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

11. 4. 2022 Amanda

Dobrý dne,
ráda bych se zeptala, zda máte nějaké zkušenosti s tím, zda může existovat vztah mezi vysokou glykemií a panickou atakou nebo naopak. Prodělala jsem panickou ataku s hyperventilací a po převozu do nem. mi byla naměřena zvýšená hladina glukózy v krvi (11,4). Po několika dnech jsem byla na odběru krve u svého lékaře, tam již prý byl glukóza v normě. Stále však mám pocit, že vše, co jde z těla (pot, stolice) má nasládlý pach. Občas mívám tak hodinu po jídle pocit zimnice a zamlženého vidění (vyšetření zraku, HRT.. je OK). Téměř každý den chodím ráno na svižnou procházku nebo lehký běh a poté se cítím nejlépe. Propocené triko je pak ale také hodně cítit "nasládle". Zajímá mě, zda může být zvýšená hladina cukru v krvi po atace. Anebo zda by to mohlo být opačně, že zvýšená hladina cukru může naopak být případným spouštěčem ataky. Děkuji :)

Odpověď ordinace

Dobrý den,

glykémie 11,4 mmol/l je zvýšená glykémie, která by ale sama o sobě neměla vyvolat žádné potíže (tedy ani záchvat panické ataky). Na druhou stranu panická ataka představuje pro organizmus velký stres, což se může projevit vzestupem krevního cukru. Hodnota je nicméně nad normální hladiny zdravého člověka i když vezmeme v úvahu panickou ataku. Pokud se tedy neléčíte pro cukrovku, bylo by vhodné nechat si zkontrolovat v odstupu cca 1-2 měsíců po atace hladinu glykémie nalačno v laboratoři.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková